Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Burenrecht: waarmee rekening houden?

Bij het bouwen van een uitbouw of een andere vorm van bouwen op jouw erf moet je altijd rekening houden met de buren. Je buren hebben namelijk verschillende rechten en jij hebt verschillende rechten ten opzichte van je buren. Om welke specifieke aandachtspunten gaat het dan? We geven een beknopt overzicht in dit artikel!

Ga snel naar:
1. Recht van overpad
2. Recht van uitzicht
3. Recht om water te lozen
4. Recht op transparantie

Ontvang gratis advies

 

1. Recht van overpad

Moeten je buren via jouw terrein naar de openbare weg lopen? Dan hebben zij het recht om jouw erf te doorkruisen. Je mag de weg voor de buren naar de openbare weg niet versperren. Bij het plaatsen van een uitbouw is het dus belangrijk dat je de weg niet verspert. Doe je dat wel? Dan overtreed je het burenrecht.

Bij overtreding van het burenrecht kunnen je buren je voor de rechter slepen. Let dus altijd goed op dat je het recht van overpad niet verspert. Dit geldt zeker als er een auto over de weg moet rijden. Je mag dan geen uitbouw plaatsen op de weg en zo de weg verhinderen.

Luchtfoto wijk in Nederland

 

2. Recht van uitzicht

Daarnaast heeft iedereen het recht op uitzicht. Belemmer je op een manier het uitzicht van de buren? Dan ben je in overtreding van het burenrecht. Bij het plaatsen van een uitbouw is het belangrijk om hierbij stil te staan. Dit betekent vaak dat je niet boven een bepaalde hoogte mag bouwen. Het is goed om dit bij de gemeente te checken alvorens te beginnen met de bouw van een uitbouw.

 

3. Recht om water te lozen: gootrecht

Iedere buur heeft het recht om (vuil) water te lozen vanaf het ene erf naar het andere erf. Dit is niet altijd van toepassing als het gaat om het plaatsen van een uitbouw. Het is wel belangrijk dat je dus de weg van het gootwater niet verhindert. De buren moeten nog altijd het gootwater kunnen lozen via jouw erf.

 

4. Recht op transparantie

Het is vooral belangrijk dat je transparant bent naar jouw buren toe. De buren vinden het fijn als ze weten dat er een uitbouw komt en er daardoor wat overlast en herrie kan ontstaan. Het is voor jezelf ook fijn om de buren erbij te betrekken, zodat er achteraf geen problemen ontstaan.

Volgens de regels mag je geen uitbouw maken tot op of over de erfgrens, maar het is natuurlijk wel verstandig om de buren even in te lichten. Daarnaast moet je opletten bij het plaatsen van ramen in de uitbouw. Een raam dat recht naar de buren uitkijkt, mag je niet binnen 2 meter van de erfgrens plaatsen.

 

 

Offertes voor een uitbouw ontvangen?

Kies voor een erkende expert en verzeker jezelf van een kwalitatief eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmensen