Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verschillen uitbouw en serre

Het verschil tussen een uitbouw en serre is niet altijd duidelijk. Iedere serre is namelijk een uitbouw van de woning maar niet iedere uitbouw is een serre.

De verschillen en voor- en nadelen staan hieronder op een rijtje en helpen jou de beste keuze te maken. In sommige gevallen is een uitbouw een betere keuze en in sommige gevallen een serre. Het gaat daarbij natuurlijk ook om de smaak van degene die een uitbouw of serre wilt laten plaatsen.

De extra leefruimte die een uitbouw creëert

Een uitbouw is vooral om de leefruimte in de woning te vergroten. Door een uitbouw kun je dat deel bij de woning betrekken en daar optimaal gebruik van maken. In een uitbouw kunnen natuurlijk ook meerdere ramen zitten maar de basis is gemaakt van hout of stenen.

Een serre is volledig gemaakt van ramen en die zijn dan ook de basis van een serre. Dankzij een uitbouw wordt de woonruimte vergroot en verlengt, door middel van een extra onderdeel van de woning. Een serre is een losstaande ruimte die aan een woning wordt vastgeplakt; je huidige muren blijven staan.

Een voorbeeld van een uitbouw:
Voorbeeld gemetselde uitbouw

Een voorbeeld van een glazen serre uitbouw:
Voorbeeld glazen serre uitbouw

Een link met buiten

De vele ramen in een serre zorgen voor een connectie met buiten. De serre vormt vaak een overgangsgebied tussen huis en tuin en is niet echt een onderdeel van de leefruimte. Een serre zorgt wel voor veel licht in een woning en is in de zomer een fijne plek om te zijn. Als je de extra leefruimte van een uitbouw niet nodig hebt, is een serre een goede keus om wel extra licht binnen te halen. Ook het karakter van een serre zorgt ervoor dat mensen hiervoor kiezen. De uitstraling van een serre zorgt voor een uniek gevoel in huis.

De oplevertijd verschilt behoorlijk

Het plaatsen van een serre neemt vaak niet veel tijd in omdat er maar één specialist aan te pas komt. Een serre kan vaak al binnen een dag tot 3 dagen worden opgeleverd. Bij het bouwen van een uitbouw zijn er vaak meerdere specialisten nodig zoals een architect, stukadoor en een aannemer. Door de verschillende partijen duurt het even voor de uitbouw in zijn geheel klaar is. Bij het opleveren van een uitbouw gaan er vaak weken of zelfs maanden overheen voordat alles klaar is.

Het verschil in de kosten

Door de vele specialisten die bij een uitbouw nodig zijn, zijn ook de kosten van een uitbouw een stuk hoger. Bij een uitbouw beginnen de prijzen vanaf €2.000 per vierkante meter (zonder afwerking). Het plaatsen van een serre kan al vanaf €1.000 per vierkante meter (volledig afgewerkt).

De uiteindelijke kosten van een serre zijn dus een stuk lager maar een serre vormt meer een verlenging van de tuin dan van het huis. Bij een uitbouw kun je echt gebruik maken van de extra ruimte. Dit kan bij een serre ’s winters niet altijd door de kou die door alle ramen naar binnen komt.

 

Offertes voor een uitbouw ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een kwalitatief eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen