Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakopbouw uitbouwen

Naast alle mogelijkheden aan de zijkant, voor- en achterzijde van het huis kun je natuurlijk ook aan de bovenkant van jouw huis een uitbouw maken.

Als je kiest voor een zogenoemde dakopbouw kun je een plat of schuin dak laten plaatsen om zo meer ruimte en licht te scheppen. Er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om de vorm, afmetingen en stijl van een dakopbouw. Het is belangrijk om altijd met een erkend aannemersbedrijf te werken, je wilt natuurlijk geen lekkage of problemen in jouw dak.

Dak uitbouwen

Dakopbouw op een plat dak

Bij een plat dak kun je kiezen voor een dakopbouw in verschillende soorten en maten. Je kunt er voor kiezen om het platte dak te vergroten en er een schuin dak van te maken. Maar kun je het ook vergroten door middel van een extra uitbouw, ook met een plat dak. De extra uitbouw wordt dan op het oude dak gelegd en zorgt zo voor een extra verdieping op het huis.

Een dakopbouw zorgt in alle gevallen voor een meer leefruimte. Als je er veel ramen in laat zetten, dan zal er ook een stuk meer licht naar binnen komen. Je kunt ervoor kiezen om een hele extra verdieping op jouw dak te laten bouwen maar ook een klein deel van het dak is een mogelijkheid.

Een schuin dak vergroten door een dakopbouw

Ook op een schuin dak kun je een dakopbouw laten plaatsen, het kan een rechte dakopbouw zijn om zo ruimte te creëren om te kunnen staan. Maar er kan ook gekozen worden voor een schuine dakopbouw op een schuin dak, dan verhoog je de ruimte maar veranderd de vorm van de ruimte verder niet. Een dakopbouw wordt tegenwoordig steeds vaker van te voren in de fabriek gemaakt. Zo een prefab constructie zorgt ervoor dat de prijs naar beneden kan omdat er niet op de plaats van bestemming een dakopbouw op maat gemaakt hoeft te worden. Een prefab dakopbouw kan gemakkelijk binnen 5 dagen geplaatst worden en dat zorgt dus voor erg weinig overlast. Er komen weinig problemen bij kijken omdat de hele constructie al van te voren gemaakt en gecontroleerd is.

Dakopbouw plat dak

De kosten van een dakopbouw

Als je aan geen kant kan uitbreiden dan aan de bovenkant, dan is een dakopbouw een fijne toevoeging aan jouw woning. Maar is het ook te plaatsen wanneer die mogelijkheden er wel zijn, een dakopbouw is namelijk een stuk goedkoper dan een uitbouw op de begane grond. Bij een dakopbouw hoeft er namelijk geen fundering gelegd te worden en is alleen maar een extra stukje dak nodig. De kosten van een dakopbouw zijn rond de €1.200 per vierkante meter.

Hoe zit het met de dakopbouw vergunning?

Wil je een dakopbouw laten plaatsen? Dan kun je er zeker van zijn dat deze niet vergunningsvrij geplaatst kan zijn. Dus je moet altijd naar de gemeente om er een te krijgen.

Hoe de gemeente naar jouw aanvraag kijkt hangt af van een aantal zaken. Een standaard aanvraag houdt hierbij rekening met het bestemmingsplan en of je dakopbouw hier in past. De welstandscommissie bepaald dan of je een vergunning krijgt (in bijna alle geval is dat wel het geval). Het kan ook zijn dat jouw dakopbouw niet past in het bestemmingsplan. In zo een geval wijkt deze dus af en buigt de commissie zich hierover en komt met een besluit dat onder andere gebaseerd kan zijn op het ’trendsettersbeleid’. Het eerste dakopbouw in de straat bepaald namelijk hoe het straatbeeld er uit komt te zien als iedereen een dakopbouw zou nemen. In dat geval zal heel kritisch naar de eerste aanvraag gekeken worden. Ben je de tweede of derde in de straat en je wilt een soortgelijk dakopbouw? Dan zal je vaak veel sneller een vergunning krijgen.

 

Offertes voor een uitbouw ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een kwalitatief eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen