Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kosten uitbouw 2024 : welke prijsbepalers?

Heb je nood aan meer leefruimte in je woning? Dan is een uitbouw misschien wel de ideale oplossing voor jou. Zo’n project is niet goedkoop, maar je krijgt er veel voor terug: een volledig afgewerkte extra ruimte, een waardevermeerdering voor je woning, … Maar hoeveel kost zo’n uitbouw nu gemiddeld? En welke factoren bepalen die kostprijs? In dit artikel gaan we dieper in op de kosten voor een uitbouw!

Ga snel naar:
Gemiddelde prijs uitbouw
Belangrijke kostenbepalers
Ontvang nu prijsvoorstellen 

 

 

TIP: vergelijk meerdere prijsvoorstellen van vakbedrijven!

Het is niet goedkoop om een uitbouw te laten plaatsen. Het gaat om een groot en arbeidsintensief project waar veel materialen en arbeidsuren voor nodig zijn. Toch kan je door slimme keuzes te maken behoorlijk wat euro’s uitsparen. Onze belangrijkste tip? Dat is het vergelijken van meerdere prijsoffertes. De totale kosten van vakbedrijven voor zo’n project kunnen namelijk behoorlijk van elkaar verschillen.

Vrijblijvend prijsoffertes aanvragen en vergelijken? Heel eenvoudig, het volstaat om het offerteformulier van Solvari in te vullen en we brengen je in contact met meerdere geschikte aannemers in je buurt. Start je aanvraag hier!

 

Gemiddelde kostprijs van een uitbouw

Voor een gemiddelde uitbouw mag je rekenen op een prijskaartje dat schommelt tussen de 15.000 à 60.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing). Uiteraard hangt alles af van de mate van afwerking (bv. casco of niet), de oppervlakte, het luxeniveau, …

BELANGRIJK: de prijs per m² voor een uitbouw daalt naarmate de oppervlakte stijgt. Dat heeft alles te maken met een soort starttarief. Alles boven dat tarief kost niet zo heel veel extra. Hieronder vind je een tabel met enkele richtprijzen per vierkante meter:

 

Afmetingen uitbouw Gemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
6 vierkante meter € 2.500 – € 3.000 per m2
12 vierkante meter € 2.000 – € 2.250 per m2
15 vierkante meter € 1.500 – € 2.000 per m2

 

Een totaalprijs voor jouw uitbouw? Vraag dan meerdere prijsoffertes aan bij gespecialiseerde aannemers actief in je buurt. Zo vergelijk je niet alleen hun prijzen, maar ook hun adviezen, mogelijke uitvoeringen, oplevertermijnen, … Ontvang nu vrijblijvend meerdere prijsvoorstellen!

 

Stenen uitbouw

 

Prijsbepalende factoren voor een uitbouw

Wat je uiteindelijk betaalt voor je uitbouw, hangt vooral af van de eisen die je stelt aan de nieuwe ruimte. Het is dus wel degelijk mogelijk om de eindprijs voor je project binnen de perken te houden dankzij bepaalde keuzes. Neem daarom zeker de volgende kostenbepalers goed in overweging:

 

 1. Vergunning

  Als je aan de voor- of zijkant van je woning bouwt, is er een grote kans dat je een vergunning nodig hebt. Alles hangt af van in welke mate het straatbeeld door jouw uitbouw verandert of niet. Aan de achterkant van je woning kan je vaak vergunningsvrij uitbouwen. De prijs voor een vergunning verschilt per gemeente, maar bedraagt ca. 2% van de bouwkosten.

 2. Maatwerk of prefab

  Een prefab uitbouw is veel goedkoper dan een op maat gemaakt bouwwerk. Dat komt doordat deze vooraf in de fabriek wordt samengesteld. De plaatsing is daarom ook sneller gedaan. Het probleem met prefab is echter dat je bij sommige bedrijven minder keuzevrijheid hebt qua ontwerp. Een op maat gemaakte uitbouw kan je precies laten vormgeven zoals je zelf in gedachten hebt, maar hier betaal je dan ook meer voor.

 3. Oplevering (casco of niet?)

  Je kan ervoor kiezen om je uitbouw casco te laten opleveren. Dat betekent dat een aannemer deze kaal plaatst en verder niet afwerkt. Je zal dus zelf onder andere nog de vloer moeten leggen, de isolatie plaatsen en de verwarming aanleggen. Dit geeft je meer werk, maar is tegelijkertijd een mogelijkheid om je eigen stempel op de uitbouw te drukken. Je kan hier ongeveer 20% van de totaalprijs mee besparen.

 4. Aannemer

  Veel mensen gebruiken voor grote bouwprojecten een aannemer en dat is ook logisch. Deze expert zorgt ervoor dat jouw project van het begin tot het eind goed verloopt. In principe hoef je je dan nergens zorgen over te maken. Een aannemer kost echter veel geld. Je kan hier enigszins op besparen door niet alles uit te besteden en bijvoorbeeld zelf de materialen te bestellen of de vergunning aan te vragen.

Meerdere aannemers vergelijken? Dat kan perfect. Het enige wat je daarvoor moet doen, is het onderstaande offerteformulier invullen:

 

 

Offertes voor een uitbouw ontvangen?

Kies voor een erkende expert en verzeker jezelf van een kwalitatief eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmensen