Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kosten uitbouw

Hoe langer je in een woning woont, hoe meer spullen je opspaart. Soms kan het zijn dat de woning te klein wordt en dat je op zoek moet naar iets groters. Misschien breidt je gezin wel uit, of heb je een grotere keuken nodig. Een uitbouw kan in deze situatie een prima oplossing bieden. Maar hoeveel kost dat nu precies?

Het is niet goedkoop om een uitbouw te laten plaatsen. Dit is een groot en arbeidsintensief project waar veel materialen en arbeidsuren voor nodig zijn. De prijs wordt voornamelijk bepaald door factoren zoals de afmetingen, het materiaal, de uitvoering, de fundering en het aantal kozijnen. Ook kan het zijn dat je een vergunning nodig zal hebben of dat je bepaalde extra opties wilt toevoegen zoals vloerverwarming of lichtpunten.

Stenen uitbouw

Om je een idee te geven van wat je financieel te wachten staat hebben we de gemiddelde prijzen voor je uitgerekend en staan deze in de volgende prijstabel. Alle bedragen zijn inclusief btw, arbeidskosten en materialen.

Afmetingen uitbouw Gemiddelde prijs
6 vierkante meter €2250 – €2500 per m2
12 vierkante meter €1750 – €2250 per m2
15 vierkante meter €1250 – €1750 per m2

Waarom worden de prijzen per m2 lager naarmate je voor meer vierkante meters kiest? Dat heeft te maken met een soort ‘starttarief’, alles daarboven kost niet heel veel extra. Of je nu voor 4 m2 of 12 m2 gaat, de kosten voor het maken van een tekening en het slaan van de heipalen zijn in deze gevallen hetzelfde. Als je deze kosten dan over minder m2’s moet delen kom je dus op een hogere prijs per m2. Aannemers geven vaak een nog lagere prijs per m2 als je voor meer m2’s gaat. Voor hun maakt het niet veel uit of ze 10 m2 of 14 m2 moeten bouwen; ze hebben liever 14 m2 omdat dat tot een hogere omzet leidt.

Prijsbepalende factoren

Wat je zal moeten betalen wordt dus bepaald door de eisen die je stelt aan de nieuwe ruimte. Je hebt in principe de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de eindprijs voor je uitbouw. Dit doe je door de volgende prijsbepalende factoren goed in overweging te nemen.

  • Vergunning: als je aan de voor- of zijkant van je woning gaat bouwen is er een grote kans dat je een vergunning nodig hebt. Dit wordt bepaald door het feit of het straatbeeld door jouw uitbouw verandert of niet. Aan de achterkant van je woning kun je vaak vergunningsvrij uitbouwen. De prijs voor een vergunning verschilt per gemeente, maar bedraagt ca. 2% van de bouwkosten.
  • Maatwerk of prefab: een prefab uitbouw is veel goedkoper dan een op maat gemaakt bouwwerk. Dat komt doordat deze vooraf in de fabriek wordt samengesteld. De plaatsing is daarom ook sneller gedaan. Het probleem met prefab is echter dat je bij sommige bedrijven wat het ontwerp betreft niet veel keuze hebt. Een op maat gemaakte uitbouw kun je precies zo laten vormgeven als je zelf in gedachten hebt, maar hier betaal je dan ook meer voor.
  • De oplevering: je kunt ervoor kiezen om je uitbouw casco te laten opleveren. Dat betekent dat deze kaal wordt geplaatst en verder niet wordt afgewerkt. Je zal dus zelf onder andere nog de vloer moeten leggen, de isolatie plaatsen en de verwarming aanleggen. Dit geeft je meer werk, maar is tegelijkertijd een mogelijkheid om je eigen stempel op de uitbouw te drukken. Je kunt hier ongeveer 20% van de totaalprijs mee besparen.
  • De aannemer: veel mensen gebruiken voor grote bouwprojecten een aannemer en dit is niet verwonderlijk. Deze expert zal er namelijk zorg voor dragen dat jouw project van het begin tot het eind goed verloopt. In principe hoef je je dan nergens zorgen over te maken. Een aannemer kost echter wel veel geld. Je kunt hier enigszins op besparen door niet alles uit te besteden en bijvoorbeeld zelf de materialen te bestellen of de vergunning aan te vragen.

Uitbouw voorbeeld gele bakstenen

Uitbouwen is niet goedkoop

Het laten uitbouwen van een ruimte is dus prijzig, maar het is altijd nog goedkoper dan het aanschaffen van een nieuwe grotere woning. Het heeft even wat voeten in de aarde, maar naderhand kun je genieten van je extra leefruimte en zal je woning meer waard zijn omdat je extra oppervlakte hebt gecreëerd. Zo zal je je eigen woning nieuw leven inblazen en kun je er weer tientallen jaren met plezier in wonen.

 

Offertes voor een uitbouw ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een kwalitatief eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen