Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verschillen uitbouw en aanbouw

De woorden aanbouw en uitbouw worden maar al te vaak door elkaar gebruikt. Is een aanbouw een uitbouw? Of niet? In dit artikel maken we graag het onderscheid voor je duidelijk.

Ga snel naar:
Uitbouw of aanbouw?
3 verschillen
Offertes aanvragen

Uitbouw of aanbouw?

Wat is nu een aanbouw en wat is een uitbouw? We overlopen het hieronder:

 

OPTIE 1: een uitbouw

Bij een uitbouw wordt de bestaande woonruimte vergroot. Dat betekent dat dit zo een volwaardig deel van de woonruimte wordt. Daardoor moet je uitbouw eveneen beantwoorden aan alle standaard bouwnormen (bv. isolatiegraad).

LET OP: om een uitbouw te plaatsen, wordt een groot deel van de bestaande gevel uitgebroken. Dit is specialistenwerk en vergt in bepaalde gevallen zelfs de tussenkomst van een architect of bouwheer.  Benieuwd of dit een goede keuze is voor jou? Vraag dan professioneel advies aan.

 

OPTIE 2: een aanbouw

Bij een aanbouw voeg je een afzonderlijke ruimte toe aan je woning. Praktisch gezien wordt een aanbouw dus rechtstreeks aan je woonconstructie gemonteerd. Een aanbouw kan een garage, carport, bijkeuken of glazen serre zijn. Een aanbouw wordt dus voor andere doeleinden gebruikt dan een uitbouw.

 

Vergeet je vergunningscheck niet!

In de bepaalde gevallen mag je volledig vergunningsvrij bouwen, maar soms is dat niet zo. Dat ligt bijvoorbeeld aan de grootte van je aan- of uitbouw. Is die bijvoorbeeld meer dan 6 meter hoog? Dan moet je een vergunning aanvragen. Doe dit voordat de werkzaamheden van start gaan. Zo voorkom je een handvol onnodige problemen. Ga daarvoor langs bij je stadsdiensten of doe de online check bij het Omgevingsloket!

 

 

Voorbeeld gemetselde uitbouw

Verschillen tussen aan- en uitbouw

Wat zijn nu de voornaamste verschillen? We sommen de 3 belangrijkste voor je op:

 

VERSCHIL 1: voorbereidende werken

Bij het een uitbouw is een volledige uitbraak van de muur nodig om een mooie overgang tussen beide ruimtes te creëren. Dat vergt heel wat voorbereidingswerken, zoals het bestuderen van de bouwplannen. Je breekt namelijk niet zomaar een draagmuur uit. Dat brengt de nodige afbraakwerken en stofvorming met zich mee. Bij een aanbouw is een (schuif)deur ruim voldoende. De omvang van de klus is dus beperkter.

 

VERSCHIL 2: bestemming

Wil je een fijne serre? Of droom je van een volwaardige uitbreiding van je woonkamer? Afhankelijk van de bestemming van je uitbouw, moeten er eventueel nieuwe leidingen, elektrische circuits,… aangelegd moeten worden. Dit draagt bij tot de complexiteit en duur van de werken. Denk daarom goed na over wat je precies wil bereiken met je investering. Bepaalde bestemmingen zijn namelijk niet mogelijk met een aanbouw van je woning (bv. een badkamer of woonkamer).

 

VERSCHIL 3: prijs

Hoeveel kost een uitbouw nu? En wat betaal je voor een aanbouw? Dit is geen eenvoudige vraag om te beantwoorden. Kostprijzen zijn namelijk sterk afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte (in m²) van de woninguitbreiding, de gebruikte materialen, de afwerkingsgraad, de voorbereidende werken, of je kiest voor prefab of maatwerk,…

Reken op startprijzen vanaf € 8.000 (excl. btw, incl. plaatsing) voor prefab constructies. Wil je een bouwwerk op maat? Dan kunnen de kosten oplopen tot over de € 20.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

BELANGRIJK: ontvang je graag een prijs op maat of meer info? Neem dan contact op met een ervaren plaatser. Die werkt op basis van het plaatsbezoek en een persoonlijke ontmoeting een offerte voor je op met de geschatte kostprijs. Ontmoet hier een expert bij je in de buurt.

 

Welke optie kies ik het best?

Wat is nu de beste keuze voor mij? Wel, dat is vooral afhankelijk van het gewenste eindresultaat (welke bestemming wil je voor je nieuwe ruimte?) en je budget. Heb je bijvoorbeeld helemaal geen zin om met grote verbouwingswerkzaamheden te maken te hebben? Ga dan voor de eenvoudiger optie en kies voor een aanbouw.

Hulp nodig in je keuze? Neem dan gratis contact op met een professioneel plaatser. Die adviseert je graag verder. Vul daarvoor het onderstaande formulier in:

 

Offertes voor een uitbouw ontvangen?

Kies voor een erkende expert en verzeker jezelf van een kwalitatief eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmensen