Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verschillen uitbouw en aanbouw

Vaak worden uitbouw en aanbouw in dezelfde zin gebruikt en wordt er gedacht dat er geen verschil is tussen de twee.

Beiden hebben met een huis te maken en het bouwen van een ruimte aan het huis. En hebben tevens te maken met het bouwen op eigen grond, daarbij is het in beiden gevallen belangrijk om na te gaan of een vergunning nodig is. De vergunningsregels zijn bij een uit- en aanbouw exact hetzelfde. Maar er zijn wel degelijk een aantal verschillen tussen deze twee bouwsels.

Het vergroten van een ruimte door middel van een uitbouw

Bij een uitbouw gaat het om het vergroten van de huidige leefruimte in welke vorm dan ook. Dit kan gaan om een keuken, eetkamer, woonkamer, erker of garage. Hierbij wordt de gevel doorgebroken om de woonruimte te vergroten en tot één groot geheel te maken. De leefruimte van een woning wordt door een uitbouw vergroot. Er wordt dus geen nieuwe constructie aan de woning vastgemaakt.

Een voorbeeld van een uitbouw:
Voorbeeld gemetselde uitbouw

Voorbeeld van een aanbouw (schuur/opbergplaats):
Voorbeeld aanbouw (schuur)

Een nieuwe ruimte toevoegen door een aanbouw

Bij het bouwen van een aanbouw, wordt er een nieuwe constructie aan de woning vast gemaakt. De woning heeft dus een ruimte gekregen maar dit zorgt niet per se voor extra leefruimte in huis. De ruimte in de aanbouw wordt gezien als een losse ruimte die aan het huis is toegevoegd.

Enkele voorbeelden van aanbouwen zijn: een garage, carport, bijkeuken of glazen serre. Natuurlijk kan er tussen de aanbouw en de leefruimte een deur geplaatst worden maar de nieuwe constructie zal nooit onderdeel worden van de leefruimte. Een aanbouw wordt dus voor andere doeleinden gebruikt dan een uitbouw. Het is daarom belangrijk tijdens het maken van een keuze voor een aan- of uitbouw dat je duidelijk hebt wat de functie van de extra ruimte moet worden.

Het verschil in kosten

Daarover heerst ook vaak verwarring, de kosten van een aanbouw of uitbouw. Er wordt vaak gezegd dat de kosten voor een aanbouw een stuk hoger liggen dan de kosten voor een uitbouw. In de realiteit blijkt dit echter niet waar te zijn.

De kosten van een aanbouw en uitbouw verschillen helemaal niet zoveel als wordt gedacht. De kosten zijn per bouwsel natuurlijk wel afhankelijk van de grootte, de materiaalkeuze, fundering en de mate van afwerking. Bij het maken van deze keuzes zal het in veel gevallen een afweging zijn tussen prijs en uitstraling. Stenen zijn duurder maar hebben wel een klassiekere uitstraling. Bij de fundering gaat het vooral om de bodemsoort die onder de plaats van het bouwwerk ligt. Voor een uitbouw van 6 vierkante meter kun je op €12.500 euro rekenen en voor een aanbouw is dat rond de €13.500 euro. In de praktijk zit er dus maar een klein verschil tussen de kosten van een uitbouw en een aanbouw.

 

Offertes voor een uitbouw ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een kwalitatief eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen