Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verschillen uitbouw en erker?

Is het voor jou nog onduidelijk wat de verschillen zijn tussen een uitbouw en een erker? Dan helpen we je graag op weg in dit artikel. Een erker is een grote nis aan de zijkant van je woning en bestaat voornamelijk uit glas. Soms kan die wel enkele verdiepingen hoog zijn. Een uitbouw, daarentegen is een volwaardige extra woonruimte aan je huis. Benieuwd naar de verschillen? We bespreken ze hier!

Ga snel naar:
Verschil qua ruimte
Verschil qua vergunning
Verschil qua kosten
Offertes aanvragen

Verschil tussen uitbouw en erker qua ruimte

Het belangrijkste verschil is de omvang van beide constructies. Een erker is vaak een kleine versie van een uitbouw en een daadwerkelijke uitbouw kan erg groot zijn. Zowel een erker als een uitbouw worden langs de gevel geplaatst en vergroten de binnenruimte op hun eigen manier. Bij een erker is dat vaak net iets minder qua grootte dan bij een uitbouw. Wel ligt in beiden gevallen de vloer in de uitgebouwde ruimte gelijk aan de vloer van de originele woonruimte. Een erker wordt maximaal 6 vierkante meter, waar een uitbouw zo 14 vierkante meter kan zijn.

 

Een voorbeeld van een uitbouw:

Voorbeeld gemetselde uitbouw

 

Een voorbeeld van een rechthoekige erker:

Voorbeeld erker rechthoekig

Verschil tussen uitbouw en erker qua vergunning

Een erker is altijd vergunningsplichtig omdat die vrijwel altijd aan de voorzijde van een woning geplaatst wordt. Daardoor verander je het uitzicht van de woning en dat mag niet zomaar. Je kan dus niet zomaar beginnen met het plaatsen van een erker.

Bij een uitbouw aan linker-, rechter- of achterzijde is dit vooral afhankelijk van de grootte van de uitbouw, de bestemming van je uitbouw en de afstand t.a.v. je buren of de openbare weg. Benieuwd of je project wel of niet vergunningsplichtig is? Neem dan zeker ruim op voorhand contact op met de stadsdiensten of doe de vergunningcheck via het online Omgevingsloket.

Verschil tussen uitbouw en erker qua kosten

Een erker kun je al laten bouwen vanaf € 2.500 per m² (excl. btw, incl. plaatsing & beglazing). Een uitbouw kost je tussen de € 1.500 à € 3.000 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Het prijsverschil tussen beide constructies is niet zo ontzettend groot. Het is het totale kostenplaatje, daarentegen, dat sterk onderling kan verschillen. Hoe kunnen we dat verklaren? Wel, de belangrijkste factoren zijn de omvang van je project (in m²), het gebruikte materiaal, de beglazing, de vormgeving, afwerking, voorbereidende werken,…

Een voorbeeld…

Doorgaans is het totale prijskaartje van een erker lager (ook al is de prijs per vierkante meter hoger). De meest voorkomende erkers zijn gem. zo’n 1×3 meter groot wat de geschatte kostprijs op € 7.500 à 8.000 (excl. btw, incl. uitvoering) brengt. Een uitbouw is echter een volwaardige woonruimte en is daardoor vaak veel groter. Daardoor kan een uitbouw al snel meer dan € 20.000 (excl. btw, incl. uitvoering) kosten.

Prijzen vergelijken voor jouw uitbouw? Een gespecialiseerd bedrijf komt graag bij je langs om jouw wensen te bespreken, de mogelijkheden van je woning te analyseren, … Vervolgens ontvang je een vrijblijvende offerte op maat. Start je aanvraag hier!

 

 

Offertes voor een uitbouw ontvangen?

Kies voor een erkende expert en verzeker jezelf van een kwalitatief eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmensen