Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verschillen uitbouw en erker

Bij het vergroten van de leefruimte van jouw woning zijn er veel opties. Naast het bouwen van een uitbouw kun je ook een erker laten plaatsen. Dit kan aan zowel de voorkant, achterkant als zijkant van een woning en biedt dus veel mogelijkheden.

Eén van de grootste verschillen zit hem in stijl en karakter; een erker zorgt voor een mooie uitstraling en een uitbouw zorgt vooral voor extra ruimte. Je kunt zelf bepalen wat je wilt, veel ruimte of extra ruimte met een mooie karakter. Maar een uitbouw heeft ook veel mogelijkheden, wat is dan het verschil?

Het verschil in ruimte

Wat is nou het daadwerkelijke verschil tussen een uitbouw en een erker? Het belangrijkste verschil is de grootte van beiden bouwsels. Een erker is vaak een kleine versie van een uitbouw en een daadwerkelijke uitbouw kan erg groot zijn. Zowel een erker als een uitbouw worden buiten de gevel geplaatst en zorgen voor de vergroting van de leefruimte in de woning (de woonkamer). De erker zorgt vaak voor een kleine vergroting en een uitbouw kan voor zowel een kleine als grote vergroting zorgen. Wel ligt in beiden gevallen de vloer in de uitgebouwde ruimte gelijk aan de vloer van de originele woonruimte. Een erker wordt maximaal 6 vierkante meter, waar een uitbouw zo 14 vierkante meter kan zijn.

Een voorbeeld van een uitbouw:
Voorbeeld gemetselde uitbouw

Een voorbeeld van een rechthoekige erker:
Voorbeeld erker rechthoekig

De vergunningen

Voor een erker is er altijd een vergunning nodig, omdat deze vrijwel altijd aan de voorzijde van een woning geplaatst wordt. Je kan dus niet zomaar beginnen met het plaatsen van een erker. Bij een uitbouw aan de achterzijde is dit afhankelijk van de grootte van de uitbouw (aan de voor- en zijkant van een woning moet er altijd een vergunning aangevraagd worden). Voor een uitbouw (aan de achterzijde) gelden de volgende regels:

Je mag vergunningsvrij bouwen als de uitbouw binnen de 4 meter zone blijft:

 • Dus niet meer dan 4 meter uitbouwen
 • Maximaal 4 meter hoog bouwen
 • Maximaal 30 centimeter boven de vloer van de kamer op de eerste verdieping bouwen
 • Niet hoger dan het hoofdgebouw bouwen (waar tegenaan gebouwd wordt)

Als er buiten de 4 meter zone wordt gebouwd dan gelden er andere regels namelijk:

 • Je bouwt meer dan 4 meter vanaf de woonkamer uit
 • Maximaal 3 meter hoog bouwen
 • De maximale oppervlakte (van de uitbouw) is 30 m2
 • Het bijbehorende bouwwerk mag alleen gebruikt worden voor ondergeschikt gebruik, zoals een garage, bijkeuken of tuinhuisje

Het kostenplaatje van een uitbouw of erker

Bij zowel een uitbouw als een erker wordt er vaak gerekend per vierkante meter. Een erker kun je al laten bouwen vanaf €1.500 per vierkante meter en een uitbouw kost €2.000 tot €3.000 per vierkante meter. Het prijsverschil tussen beiden bouwsels is dus niet heel groot.

Vooral de kwestie van smaak is hierbij belangrijk. Een erker heeft een stijlvolle uitstraling aan jouw woning en een uitbouw kan zorgen voor een krappe uitstraling van buiten (kleiner ogende tuin). In beiden gevallen is de prijs natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren: de mate van isolatie, de afwerking, de materiaalkeuze, de fundering en de grootte van de bouwwerken. Daarnaast moet je bij een uitbouw rekening houden met de mogelijke kosten voor een vergunning.

 

Offertes voor een uitbouw ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een kwalitatief eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen