Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vergunning

Een uitbouw zorgt voor veel extra ruimte en ook voor meer woongenot. Kun je een uitbouw vergunningsvrij bouwen? Dan heb je daar voordeel aan. In sommige gevallen is een grote uitbouw wenselijk maar is daar dan wel eerst een vergunning van de gemeente voor nodig.

Het aanvragen van een vergunning

Bij het bouwen van een uitbouw met vergunning dien je rekening te houden met de extra tijd die het aanvragen van zo een vergunning kost. In het geval van vergunningsvrij uitbouwen kun je meteen aan de slag maar met vergunning kan het bouwen pas beginnen na toestemming van de gemeente.

In de tijdsplanning is het belangrijk om rekening te houden met het aanvraagproces. Een gemeente heeft namelijk 8 weken om te reageren op een vergunningsverzoek en kan deze termijn met nog eens 6 weken verlengen. Hierbij gaat het om een eenvoudige aanvraag. Bij complexere aanvragen kan het 26 weken duren voordat de gemeente met een besluit komt. Het is daarom erg belangrijk om rekening te houden met deze termijnen zodat de tijdsplanning van de uitbouw realistisch is. Daarnaast is een bouwtekening opgesteld door een architect verplicht en dien je deze mee te sturen met je aanvraag. Kom hier in contact met architecten die dit voor je kunnen verzorgen.

Aanbouw buren straat

De regelgeving

Je hebt een vergunning nodig als je niet voldoet aan de volgende regelgeving:

  • Maximaal 4 meter diep uitbouwen
  • Maximaal 4 meter hoog bouwen
  • Maximaal 30 centimeter boven de vloer van de kamer op de eerste verdieping bouwen
  • Niet hoger dan het hoofdgebouw bouwen (waar tegenaan gebouwd wordt)

Als er buiten de 4 meter zone wordt gebouwd dan gelden er andere regels:

  • Maximaal 3 meter hoog bouwen
  • De maximale oppervlak (van de uitbouw) is 30 m2
  • Het bijbehorende bouwwerk mag alleen gebruikt worden voor ondergeschikt gebruik, zoals een garage, bijkeuken of tuinhuisje

Tip
Neem de volgende uitgave van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties goed door om de laatste regelgeving omtrent uitbouwen met vergunning na te gaan:

Kosten van een vergunning

Het aanvragen van een vergunning gaat niet alleen gepaard met extra tijd maar kost deze ook geld. Deze kosten moet je betalen aan de gemeente. De gemeente rekent ongeveer 2% van het totale bedrag dat de uitbouw gaat kosten. Als een uitbouw dus €10.000 kost dan moet je €200 betalen aan de gemeente. De gemeente rekent deze leges bij iedere vorm van uitbouwen die niet vergunningsvrij zijn. Het is belangrijk om eerst goed te kijken hoeveel procent jouw gemeente rekent en wat de vergunning uiteindelijk gaat kosten. Iedere gemeente mag namelijk een ander bedrag rekenen. Neem de kosten voor de vergunning natuurlijk ook mee in de begroting van de uitbouw.

De voordelen van een uitbouw met vergunning

Het is natuurlijk een voordeel om te mogen bouwen hoe je zelf wilt. Als je vergunningsvrij een uitbouw plaatst moet je aan veel regels voldoen en kun je de uitbouw niet helemaal vormen zoals je zelf wilt. Door een uitbouw met vergunning kun je jouw woning een hele andere dimensie geven.

 

Offertes voor een uitbouw ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een kwalitatief eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen