Vergunning
Een uitbouw zorgt voor veel extra ruimte en voor meer woongenot. Kun je een uitbouw vergunningsvrij bouwen? Dan is dat mooi meegenomen. In sommige gevallen is echter wél een vergunning nodig, waarvoor je terecht kan bij het Omgevingsloket en je gemeente. Hoe werkt zo’n aanvraag? En wanneer heb je zo’n vergunning eigenlijk nodig? We leggen het hier uit!
Ga snel naar:
Wanneer heb je een vergunning nodig?
Hoe omgevingsvergunning aanvragen?
Ontvang snel & vrijblijvend offertes
De nieuwe Omgevingswet: wat is dit?
De Omgevingswet is een samenvoeging van alle oude wetten omtrent de fysieke leefomgeving. Er zijn over de jaren heen namelijk veel wetten en bepalingen bijgekomen, en deze alomvattende wet is er voor bedoeld om dit complexe systeem te vereenvoudigen. Daarnaast moet het verlenen van vergunningen nu ook sneller gaan en heb je binnen 8 weken duidelijkheid (i.p.v. 26 weken).
Heb je een vergunning nodig voor de uitbouw van je woning? Vraag het na bij het digitale Omgevingsloket van jouw gemeente. Eventueel kan je de aanvraag ook aan een expert overlaten. Kom in contact met zo’n specialist via onze gratis offerteservice.
Wanneer heb je een vergunning nodig?
Ben je benieuwd of je een vergunning nodig hebt voor je uitbouw, dan moet je nu rekening houden met 2 aspecten; het ruimtelijke deel en het technische deel. Voor elk van deze aspecten ben je mogelijk vergunningsplichtig. Een kort overzicht:
Het technische deel
Een uitbouw moet altijd voldoen aan het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Dit is een collectie aan regels om de veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en bruikbaarheid van bouwwerken te waarborgen. Meestal is een uitbouw vergunningsvrij voor het technische deel. Je hebt namelijk pas een vergunning nodig als de uitbouw voldoet aan 1 of meerdere van deze voorwaarden:
- de uitbouw is hoger dan 5 meter
- de uitbouw staat niet op de grond
- de uitbouw is voorzien van een verblijfsgebied of buitenruimte
- de uitbouw functioneert als hoofdgebouw
Het ruimtelijke deel
Het Omgevingsplan, oftewel het ruimtelijke deel van de nieuwe Omgevingswet, bestaat uit alle wetten en bepalingen (denk aan bestemmingsplannen) die betrekking hebben tot bouwen op je woonerf. Hierin is opgenomen wat je wel of juist niet mag doen met jouw erf. Gemeenten hebben tot 2031 de tijd om wetten uit te faseren of aan te passen, en om dit tijdelijke plan om te vormen tot een definitief Omgevingsplan.
Wat betekent dit? Hieronder de scenario’s waarin je nu een vergunning nodig hebt voor je uitbouw:
-
Bij een uitbouw minder diep dan 4 meter- De uitbouw is hoger dan 5 meter en/of steekt 30 centimeter boven de scheidingslaag naar de 1ste verdieping uit.
- Voor de uitbouw gebruik je meer dan 50% van het bebouwingsgebied, meer dan 90 m² bij een gebied tot 300 m² of meer dan 150 m² bij een gebied dat groter is dan 300 m².
- De uitbouw functioneert als hoofdgebouw. Woonwagens, kampeerauto’s, … vallen binnen deze categorie.
-
Bij een uitbouw dieper dan 4 meter- De uitbouw incl. dakvoet is hoger dan 3 meter en/of heeft geen schuin dak.
- Voor de uitbouw gebruik je meer dan 50% van het bebouwingsgebied, meer dan 90 m² bij een gebied tot 300 m² of meer dan 150 m² bij een gebied dat groter is dan 300 m².
- De uitbouw functioneert als hoofdgebouw.
Hoe omgevingsvergunning aanvragen?
Wat kan je verwachten als je een vergunning nodig blijkt te hebben voor jouw uitbouw? Hieronder de belangrijkste stappen op een rijtje:
-
Offertes vergelijken van uitbouw specialisten
Eerst moet je een erkende specialist vinden die de uitbouw van je dromen kan plaatsen. Via onze offerteservice kom je gratis én vrijblijvend in contact met meerdere geschikte vakmensen, en heb je de optie om hun offertes te vergelijken. Op basis hiervan kies je meest geschikte partij voor jouw project!
-
Werkzaamheden plannen met expert
Weet je met welke expert je in zee gaat? Dan begint het echte werk! Op basis van jouw specifieke wensen, woonsituatie, … bepaalt je expert of je een vergunning nodig hebt voor je uitbouw. Is dit het geval? Dan helpt die je ook graag bij je aanvraag!
-
Aanvraag indienen
Ten slotte dien je jouw aanvraag in via het Omgevingsloket van je gemeente. Meestal heb je al binnen 8 weken duidelijkheid. In deze tijd toetst je gemeente het bouwplan aan het omgevingsplan. Is de aanvraag goedgekeurd? Dan kan je verder met de aanleg van je uitbouw en gaat je gekozen vakspecialist aan de slag!