Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Uitbouw vergunningsvrij

Voorheen kon je vaak je huis vergunningsvrij uitbouwen. Nu is er echter een nieuwe Omgevingswet van kracht, wat een effect heeft op de wetgeving en wanneer dit soort vergunningen nodig zijn. Waar moet je op letten? En hoe kan je nu vergunningsvrij uitbouwen? Hoeveel is er precies veranderd? Lees het allemaal in dit artikel!

 

Hoe vergunningsvrij uitbouwen?

Heb je een vergunning nodig voor de uitbouw van je woning of niet? Hiervoor kan je terecht bij het digitale Omgevingsloket (na de start van de nieuwe Omgevingswet). Een uitbouw is mogelijk vergunningsvrij of vergunningsplichtig voor het technische én het ruimtelijke deel. Hieronder leggen we het uit:

Vergunningsvrij uitbouwen: technische deel
Vergunningsvrij uitbouwen: ruimtelijke deel
SAMENVATTING: wanneer is een uitbouw vergunningsvrij?

Meer weten over de nieuwe Omgevingswet? En wat dit precies betekent voor jouw geplande renovatiewerken? Schakel dan een expert in via Solvari! Start je aanvraag hier.

 

Vergunningsvrij uitbouwen: technische deel

Een bouwwerk moet altijd voldoen aan het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) als onderdeel van de nieuwe Omgevingswet. Dit is een collectie aan regels om de veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en bruikbaarheid te waarborgen in alle bouwwerken. Een erkende expert is goed op de hoogte van alle regels en kan je gericht advies bieden.

Benieuwd of je een vergunning nodig hebt voor jouw geplande uitbouw? In de meeste gevallen is een uitbouw vergunningsvrij voor het technische deel. Zo heb je geen vergunning nodig als de uitbouw…

  • lager is dan 5 meter
  • op de grond staat
  • niet voorzien is van een verblijfsgebied of buitenruimte (woon- of slaapkamer, keuken, …)
  • geen hoofdgebouw is na de bouwwerken

 

Je woning uitbouwen? Laat het over aan een expert!

Voldoet jouw geplande uitbouw niet aan de bovenstaande voorwaarden? Dan heb je een vergunning nodig voor het technische deel van de bouwactiviteit, die je aanvraagt via het Omgevingsloket. Maar wist je dat een expert dit ook voor je kan regelen? Bovendien neemt die ook alle werken van a tot z op zich.

Wil je jouw woning laten uitbouwen door echte experts? Bij Solvari zit je meer dan goed. Vergelijk nu offertes van gespecialiseerde vakbedrijven!

 

woning uitbouw vergunning

 

Vergunningsvrij uitbouwen: ruimtelijke deel

Naast het technische deel van het Bbl is er ook nog een ruimtelijk deel waar je rekening mee moet houden: het Omgevingsplan. Dit bestaat voor nu nog uit oude bestemmingsplannen, ruimtelijke verordeningen, … van vóór de Omgevingswet. Concreet zijn dit de bepalende regels voor wat jij wel of niet mag doen met je woonerf en hoe je hier mag bouwen.

Dit deel van de Omgevingswet is erg complex, aangezien een overgangsperiode is ingericht tot 2031 en hierdoor een onderscheid bestaat tussen het tijdelijke en het nieuwe deel van het Omgevingsplan. Een kort woordje uitleg:

  • Tijdelijke deel van het Omgevingsplan: dit zijn de oudere ruimtelijke regels die in de overgangsperiode tot 2031 gelden. In geval van een uitbouw gaat het om het gebruikte dak, hoe hoog deze maximaal mag zijn, of het bebouwingspercentage wordt overschreden en of je in je achtererfgebied mag bouwen. Deze regels mogen gemeenten geleidelijk uitfaseren of aanpassen.
  • Nieuwe deel van het Omgevingsplan: aan dit deel mogen gemeenten zelf vorm geven met nieuwe regels en vereisten. Zo bepalen gemeenten zélf wat er belangrijk is op lokaal niveau en zijn vergunningen in de toekomst makkelijker om te verlenen.

 

Hoe vergunningsvrij uitbouwen zonder ruimtelijke vergunning?

In het tijdelijke deel van de ruimtelijke regels van het Omgevingsplan zijn werkzaamheden opgenomen die je vergunningsvrij mag uitvoeren, zonder te voldoen aan de ruimtelijke regels. Het gaat om werkzaamheden die van rechtswege in overeenstemming zijn met de regels van het Omgevingsplan. En het uitbreiden van je woning is er daar één van. Hierdoor gelden de volgende voorwaarden voor vergunningsvrij uitbouwen:

 



  • Bij een uitbouw minder diep dan 4 meter
    • De uitbouw mag niet hoger zijn dan 5 meter en mag niet meer dan 30 centimeter boven de scheidingslaag naar de 1ste verdieping uitsteken.
    • Voor de uitbouw gebruik je max. 50% bij een bebouwingsgebied tot 100 m², 50 à 90 m² bij een bebouwingsgebied van 100 à 300 m² en 90 à 150 m² bij een gebied van meer dan 300 m².
    • De uitbouw mag geen hoofdgebouw zijn. Ook woonwagens, kampeerauto’s, … zijn niet vergunningsvrij.


  • Bij een uitbouw dieper dan 4 meter
    • De uitbouw incl. dakvoet is hoger dan 3 meter en heeft een schuin dak met 2 of meer dakvlakken (hellingsgraad van max. 55°).
    • Voor de uitbouw gebruik je max. 50% bij een bebouwingsgebied tot 100 m², 50 à 90 m² bij een bebouwingsgebied van 100 à 300 m² en 90 à 150 m² bij een gebied van meer dan 300 m².
    • De uitbouw is functioneel ondergeschikt aan het hoofdgebouw, met huisvesting voor mantelzorg als enige uitzondering.

 

LET OP: er zijn wel uitzonderingen, vooral bij cultureel erfgoed. Regels voor vergunningsvrij uitbouwen zijn dan namelijk ingeperkt. Bv. bij beschermde monumenten, in geval van rijksbeschermd stads- of dorpsgezicht, … In die scenario’s heb je vrijwel altijd een ruimtelijke vergunning nodig.

 

SAMENVATTING: wanneer is een uitbouw vergunningsvrij?

Wat mag je nu verwachten? Voor het technische deel van een uitbouw kan je bijna altijd vergunningsvrij aan de slag. Dit komt doordat een uitbouw vrijwel altijd lager is dan 5 meter.

Voor het ruimtelijke deel is het complexer, vooral door de overgangsperiode tot 2031. Wel is duidelijk dat een uitbouw van rechtswege in overeenstemming is met het tijdelijke deel van het Omgevingsplan. Je krijgt voor een uitbouw dus vrij snel een ruimtelijke vergunning. Voor meer informatie kan je best contact zoeken met je gemeente of een lokale expert inschakelen! Vind een expert via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een uitbouw ontvangen?

Kies voor een erkende expert en verzeker jezelf van een kwalitatief eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmensen